Alchemillas Vrouwencirkel in Twente
22 juli 2023 
in How to
5 min. leestijd

Alchemillas Vrouwencirkel in Twente

Alchemillas vrouwencirkel Twente

Wat is een vrouwencirkel?

Een vrouwencirkel bied je een veilige plek waar jij jezelf mag laten zien en horen. Hier mag en kan je kwetsbaar en eerlijk zijn, hier kan je elkaar inspireren en van elkaar leren. Geen goed en geen slecht. Iedereen in de cirkel is gelijkwaardig aan elkaar. Je kunt plezier maken met elkaar beleven, en de hart tot hart verbinding met elkaar ervaren. Wij leren met elkaar de kunst van Holding Space.

De vrouwencirkel is een plek waar ruimte is om thuis te komen bij jezelf, er is ruimte om onderzoek te doen binnenin jezelf. Naar jouw pure essentie, je innerlijke wijsheid, je licht en liefde. Jouw eigenheid krijgt hier het podium waar jij naar verlangt.

Wat we in een vrouwcirkel doen, is een liefdevolle ruimte voor elkaar houden om onze kernwaarheid te vinden en de krachtige, mooie wezens die we zijn te herinneren, zelfs te midden van gebroken dromen en dagelijkse worstelingen. We hebben allemaal schoonheid en kracht in ons. We hebben geen reparatie nodig. We hebben ruimte nodig om te praten, niet om beoordeeld te worden, niet om bekritiseerd te worden, maar om ons gesteund en geliefd te voelen terwijl we onze weg in de wereld zo goed mogelijk vinden. Door een medelevende ruimte van liefdevolle vriendelijkheid voor onszelf, en elkaar en de wijde wereld vast te houden.

Voor wie? 

Voor vrouwen van 30+ die willen groeien en tot bloei willen komen. Je wilt je levenservaringen delen en die van anderen ontvangen. Je wilt vanuit je eigenheid en onvoorwaardelijkheid dienstbaar zijn voor je zusters en elkaar steunen in de overgangsfases. Je zoekt naar meer manieren om bewustwording en spiritualiteit te ontwikkelen. Meditaties, inheemse ceremonies, heartdance, ademwerk en systemische opstellingen zijn middelen die de diepgang kunnen ondersteunen. Maar ook wil je al je kennis pauzeren en terugkeren naar je innerlijke wijsheid door diep verbonden te zijn met je lichaam. 


‘Je hoofd is de schatkamer van alle kennis, je lichaam is de bunker van alle wijsheid.’


ZES BASISKENMERKEN VAN DE ‘SHARINGS’

1. JE GEDACHTEN DELEN Kringen bevatten tijd om je gedachten te delen. Vaak zullen deze gedachten gerelateerd zijn aan het onderwerp of thema van de cirkel. Soms kom je echter met iets dat niets met elkaar te maken heeft, en het is helemaal prima om daar ook over te praten - als het jouw tijd is om te praten, gaat het allemaal om jou en wat je moet uitdrukken.

2. JE GEDACHTEN NIET DELEN Dit lijkt misschien tegenstrijdig, na punt één, - dat is het niet. Er is altijd ruimte voor jou om te delen in een cirkel, EN je kunt er absoluut voor kiezen om dat niet te doen. Soms hoeven we niet te spreken, we hoeven alleen maar te luisteren. Je zult nooit worden gepusht om te delen als je dat niet wilt. Als je tijd komt en je wilt niet delen, kun je passeren. Soms passeren mensen in eerste instantie, om later te merken dat ze willen delen. Om daar ruimte voor te maken, kan je twee keer gevraagd worden of je wilt delen. Beide keren nee zeggen is helemaal oké.

3. GEEN OORDEEL VAN ANDEREN Cirkels zijn een geweldige plek om kwetsbaarheid te oefenen. Als zodanig zijn er regels waar we ons allemaal aan moeten houden wanneer we samenkomen. De eerste regel is dat we niet oordelen over een andere kringzuster, wat ze ook willen delen. Dit houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gevoelens. Als je merkt dat je naar een plaats van oordeel gaat, moet je dat gevoel terugdraaien op jezelf en onderzoeken wat het is dat je triggert. Door iedereen zich hieraan te committeren en kansen te verwelkomen om aan zichzelf te werken, ben je in staat om te delen zonder angst voor oordeel.

4. GEEN ONGEVRAAGD ADVIES Er is een overdaad aan adviezen in ons dagelijks leven. We lijken niet in staat om gewoon naar mensen te luisteren, zonder dingen te willen oplossen of een suggestie te doen. Hoewel de onderliggende reden hiervoor vaak is om te willen 'helpen', kan het frustrerend zijn om ongevraagd advies te ontvangen. In tegenstelling hiermee, in cirkel, luisteren we gewoon - we geven nooit advies. Geen redding, geen oplossingen.

5. HET IS VERTROUWELIJK Wat in cirkel gebeurt, blijft in cirkel. Om authentieke, kwetsbare shares toe te staan, spreek je af om niet te bespreken waar anderen buiten de ruimte over spraken. In cirkel hebben we de eer om de ongecensureerde waarheden van anderen te horen. Hun verhalen zijn niet de onze om te nemen.

6. ALLE EMOTIES ZIJN WELKOM Deze is belangrijk. We leven in een maatschappij waarin we bepaalde emoties categoriseren als 'goed' en 'slecht' (gelukkig = goed, boos/verdrietig = slecht). Hierdoor proberen we vaak de 'slechte' emoties te onderdrukken. Het onderdrukken van deze emoties verwijdert ze niet, het begraaft ze alleen. Het consequent begraven van emoties gedurende een bepaalde periode en het niet loslaten van de stress kan resulteren in mentale en fysieke burn-out. De eenvoudige oplossing zou zijn om gewoon de emotie te voelen en verder te gaan - maar dit is niet altijd mogelijk. In de cirkel ben je vrij om alle emoties die je hebt te uiten - inclusief emoties die je eerder hebt begraven. Vergeet niet dat we niet oordelen. We lossen niet op. In plaats daarvan zitten we daar bij je en houden we je vast met onze aandacht.

Leonie Poth organiseert de cirkel. Zij is zowel deelgever als deelneemster in de cirkel en heeft veel ervaring in het begeleiden van individuen op hun bewustzijnspad en in groepen. Elke cirkel heeft een thema en de invulling ontstaat met de groep. Misschien wordt er alleen gedeeld. Misschien vraagt het moment om een inzichtmakende oefening uit mijn schatkist of een meditatie. Alles is mogelijk.

Waarom we vandaag echt vrouwencirkels nodig hebben

Je zou kunnen zeggen dat in deze transformerende tijden van wereldwijde conflicten en economische onzekerheid de vrouwencirkel meer dan ooit nodig is. In de woorden van de beroemde Jungiaanse analist en schrijver Jaean Shinoda Bolen: "Wanneer vrouwen in een vrouwencirkel samenkomen en zich aan elkaar verbinden vanuit hun spirituele centrum, creëren ze een vat van genezing en transformatie voor zichzelf, en een voertuig voor verandering in hun wereld".

Het is de Dalai Lama die tijdens het bezoek van de Wereldvredestop in 2009 aan Vancouver, BC, verklaarde dat de wereld zal worden gered door de westerse vrouw. Hoewel vrouwelijke kwaliteiten van onderlinge verbondenheid, kwetsbaarheid, verbondenheid en samenwerking historisch ondergewaardeerd zijn in een patriarchale samenleving die grotendeels individualiteit, dominantie en competitie viert, is er een groeiend gevoel dat er een massaal ontwaken plaatsvindt. Ondanks uiterlijke schijn van vernietiging en verval, evolueert het menselijk bewustzijn in een snel tempo en in deze veranderende tijden staan vrouwelijke principes centraal – zo niet essentieel! – in de nieuwe wereld die geboren wordt. 

Zodra vrouwen zich openen voor het vrouwelijke principe -Yin-, zal het mannelijke -Yang- en ook de mannen verlichting vinden. Nadat de vrouw gevuld raakt met de energie van Yin, zal ze daadkrachtiger worden in de wereld. 

Alchemilla
Dit is de latijnse naam voor de plant Vrouwenmantel. Deze mooie plant heeft veel betekenissen en kracht voor de vrouw.
De vrouwenmantel (Alchemilla) is familie van de mooie roosachtigen. De blaadjes genoemd zijn naar de mantel van Freya, de maagd Maria, de mantel van Nehalennia. Omdat deze zachte ronde waaiervormige bladeren op een mantel lijken. De mantel is als een bedding voor vele vrouwen waar zich kunnen neerleggen. De alchemisten gebruikten de dauwdruppels op het blad voor elixers en de steen der wijzen. Het werd als een kruid gebruikt voor verzorging van het vrouwelijke lichaam en vruchtbaarheid. Haar kracht ligt vooral in de liefde.
Daarom is deze mooie plant het symbool voor de vrouwencirkel. We worden door moeder aarde met al haar wezens beschermd en gesteund, en deze in het bijzonder voor de vrouwkracht.

WANNEER?

  • Vrouwencirkels

Elke 1e vrijdag van de  maand is er een avondcirkel. De data staan op de agenda. We starten om 19:00 uur en ronden af om 22:00 uur. Inloop vanaf 18:30 uur.

  • Maancirkels

Wanneer een Volle en Nieuwe Maan in een weekend valt organiseren ik en een andere sister een speciale dag met mooie rituelen en manieren om dichter bij je essentie te komen. Denk aan sjamanistische ceremonies, ademwerk, womb healing, etcetera.

Zaterdag 30-9 Volle maan (thema: the womb - met sister Marouska Brandsma )

Zaterdag 28 -10 Volle maan (thema: ademen met de Yin - met sister suprise)

* agenda pagina

KOSTEN

Vrouwencirkel per keer € 25 ( of een strippenkaart 5 x €20)

Maancirkel €111 -  inclusief lichte maaltijd

AANTAL DEELNEMERS

Minimaal 5 – maximaal 15

VOORAF AANMELDEN:

WAAR?

  Over de schrijver