Leonie Poth
01/03/2024

Tandava meditatie

01/03/2024

De Tandava meditatie; een onderdeel van Alchemilla’s vrouwencirkel Twente.

 Wij zijn vrouwen die onafhankelijk, ondernemend en sterk zijn. Onze mind wil oplossingen en concrete handvatten. We houden graag de controle over onszelf en vaak ook over anderen. Deze energie past alleen meer bij het masculiene en daarmee zijn we door de eeuwen heen het feminiene steeds meer vergeten. Maar ook door de bewuste masculiene wereld die het feminiene als een bedreiging zag.

Het feminiene, de Yin energie, is traag, stil, gevoelig, naar binnen gekeerd. Je ervaart hierin een verlangen naar wat er werkelijk leeft in jou, op dit moment. Het gaat over ontvangen en verbinden, minder over geven en manifesteren. In eerste instantie van én voor jezelf, zodat je een gezonde zorgzame bedding voor je omgeving kan zijn.

Wat is de Tandava?

Het is oorspronkelijk de Kosmische dans van Shiva. In de hindoeïstische mythologie verbeeldt deze dans de energie die door de wereld stroomt en die de ritmes van dag en nacht, de seizoenen, geboorte en dood veroorzaakt. Deze dans helpt je vertragen, te voelen van binnenuit, je eigen flow te volgen. Je focus ligt op de sensaties en impulsen die in de begrenzing van je fysieke lichaam gevoeld worden. Je ademhaling laat je dansen in een trage vorm. Jouw schepping begint van binnenuit.

Door verfijnd te voelen krijg je meer helderheid over een thema. Je wordt uitgenodigd je bewegingen te volgen en je ademhaling te verdiepen. Je bent de liefdevolle getuige van je innerlijke flow die transformeert naar bewegingen. Je gaat meer uit je hoofd en daarmee kom je los en bevrijd je de geest van conditioneringen.

Door deze dans regelmatig te beoefenen, zul je merken dat je meer in je lijf komt en je vrijer gaat bewegen. Blokkades worden bevrijd en je sensualiteit groeit. Jouw vrouwelijkheid, je feminiene energie neemt meer en meer haar plek in zodat er gelijkwaardigheid ontstaat met yang, je masculiene energie. Twee energieën die gaan samenwerken.

Hoe gaat de Tandava?

Je start liggend of zittend op een matje of kussen. De muziek begeleid je in jouw schepping tot transformatie. Je doet de dans alleen en met jezelf. Niemand die jou bekijkt of beoordeeld. Je start klein en zacht en afhankelijk van jouw impulsen, jouw flow en jouw thema, ontwaak je in jouw beweging.  Jij voelt wat je ademhaling en muziek met je doet. Jij geeft hieraan gehoor. Soms blijft het klein en zacht, soms is het groot en uitbundig, soms zelfs gek. Maar niets is te gek. Het is puur, verademend en bevrijdend.

De duur ligt gemiddeld tussen 30 en 45 minuten. Verschillende muzieknummers dragen je en het licht is gedimd. Aan het einde helpt de muziek je om de beweging weer klein en zacht te maken zodat je al liggend of zittend, stil kunt navoelen wat de Tandava met je gedaan heeft.