Leonie Poth
01/03/2024

Ademwerk en zelfhelend vermogen

01/03/2024

Ademwerk voor heling

Ademen is het prettige in het leven wat we aan het doen zijn. Het gaat vanzelf, waar we niet over hoeven na te denken en het houdt ons in leven. Het gevoelslichaam is aangesloten op onze manier van ademen. Iets kan je adem ontnemen, inhouden, laten zuchten of ernaar snakken. 

Eén van de vaardigheden die ik geleerd heb is ademwerk. Momenteel is dit erg populair omdat het zo goed werkt. Je kan dit overal en altijd met anderen of met jezelf doen. Er zijn verschillende soorten/ manieren van ademwerk. Je herkent ze misschien wel vanuit de yogalessen, zwangerschapsgym of bij Wim Hof. Ik beschrijf hier twee varianten waarmee ik zelf werk;


DE VERBONDEN ADEMHALING EN DE CHAOTISCHE ADEMHALING 

Hoe gaat dat in zijn werk?

    Verbonden ademhaling: met je open mond adem je lucht in en ook weer uit. Je ademt in en brengt de lucht van je mond via je longen naar je borst en naar je buik (je buik zwelt op als een ballon). Bij de uitademing door je mond laat je weer los vanuit je buik via je borstgebied, je longen en je keel/mond. Er is geen adempauze tussen de in- en uitademing. Het is als het ware een dichte cirkel van in- en uitademen. Deze ademhaling lijkt op de vuurademhaling: de bastrika (navel intrekken, maar dat doen je hier dus niet). 

    Chaotische ademhaling: je hebt hier 3 opties die je voor jezelf kan voelen welke het beste voor je voelt. Door je neus in en uit, door je neus in en je mond uit, door je mond in en uit. Het tempo van ademhalen ligt een stuk hoger dan bij de verbonden ademhaling. Je ademt ook hoger. Het kan zelfs op hyperventilatie lijken maar dat is het niet. Hier raak je juist de spanning kwijt, bij hyperventilatie zit er spanning in je lijf die niet weg kan. Deze heb je dus in de hand. De nadruk bij deze ademhaling ligt op de uitademing!

Emotionele blokkades opruimen

Ademwerk kan je ondersteunen bij het releasen van blokkades waar je in het dagelijkse bewustzijn niet bij kan. Sommige van deze blokkades zitten er al sinds je baby/kindertijd. Bij ademwerk ga je diep lichaam in, je onderbewustzijn aanspreken en staat daarmee niet onder directe controle van je geest. Je gaat door het versneld ademhalen extra energie in je systeem brengen. En dat wat blokkeert krijgt daardoor die extra energie. Sommige kanten in jou willen dit waarschijnlijk niet en kunnen gaan protesteren door boos te worden, weerstand te voelen.

Met versneld ademhalen wil je de controle los gaan laten, je wilt naar chaos zodat je niet meer kan denken en je lichaam het kan gaan overnemen. Omdat het precies weet wat het moet doen. In elke cel zitten herinneringen van ervaringen die nog niet zijn afgemaakt. Impulsen die nog niet zijn afgemaakt. Emoties die nog niet zijn gevoeld, geuit en afgemaakt. Door de controle los te laten en je lichaam te gaan volgen kan het gaan doen wat er nodig is in het moment. Muziek ondersteunt je hierbij. 


Wat ga je of kan je ervaren bij de versnelde ademhaling? 

o    tintelingen in je hoofd, in je armen en handen 

o    droge mond  

o    kramp in je vingers, kaken of benen 

o    koud en warm in je lijf 

o    duizelig 

o    je lichaam wil gaan bewegen (armen, benen, bekken, rug, hoofd, mond)

o    geluid maken 

o    loslaten van emoties 

o    ademhaling kan tijdelijk stoppen zodat het lijkt of de persoon niet meer ademt (wat ook zo is/kan zijn voor een paar minuten). Het lichaam pakt het ademhalen vanzelf weer op. 


Wat kan je zelf doen tijdens het ademwerk? 

o    volgen van de bewegingen van je lichaam (helpt ook bij verkrampingen) 

o    tong tegen je gehemelte in het begin als je droge mond krijgt met versneld ademhalen

o    geluid maken (helpt als je verkrampingen krijgt) 

o    je emoties toelaten

o    geluid maken (zoveel als je wilt en kan, werkt heel bevrijdend!) 

o    vertrouwen op de wijsheid van je lichaam 

o    je hoofd heen en weer schudden als je het lastig vindt om los te laten 

o    je bekken omhoog en omlaag bewegen in het begin als je het lastig vindt om los te laten

o    ga niet zitten wachten op iets 

o    wees in het moment en met je aandacht bij je lichaam (scan je lichaam op sensaties) 

o    leg eventueel een hand op je buik, je hart als die plek aandacht nodig heeft 

o    breng je focus naar de plek in je lichaam die aandacht vraagt en adem daar naar toe met de versnelde ademhaling 

o    dek je ogen af om gemakkelijker je binnenwereld toe te treden 

o    zorg dat je kleding aan hebt in laagjes zodat je kleding kan uitdoen als het te warm wordt of aandoen als je het koud krijgt 

o    warme sokken aan/uit 


Wat ervaar nog meer je tijdens ademwerk?

Tijdens jouw ademsessie (met een begeleider of alleen) kan je vier soorten ervaringen beleven:


1. een prenatale ervaring of een geboorte (van conceptie tot in de buik van je moeder en geboorte) 

2. een biografische ervaring (ervaringen uit je baby/kindertijd, jeugd en later; bijv. burn-out die weer naar boven kunnen komen vanuit je lichaam) 

3. een archetypische ervaring (transpersoonlijke ervaring, bijvoorbeeld die van helden of goden) 

4. een buitengewone sensorische ervaring (proeven van kleur, voelen van organen en/of zien van geuren) 


Tijdens het ademwerk ben je altijd nog bewust van jezelf en je omgeving. Je kan zelfs in twee bewustzijnsstaten tegelijk zijn!