Tot de dood ons scheidt?
Je krijgt een kijkje in de keuken van de mediator in de documentaire: "Tot de dood ons scheidt"
Waar 4 individuen een eigen proces ingaan en het verlies van de relatie voelen. Het verlies van hun jarenlange opgebouwde toekomstbeeld ervaren, de vertrouwelijke plek en zekerheden zien verdwijnen. Deze documentaire met oudere stellen in scheiding met de hoofvraag;’ waarom nu nog? Na zoveel jaren.’ Enerzijds begrijpelijk wanneer je pensioen als een leven van rust invult. Maar wat als blijkt dat die rust niet komt? Dat mensen toch deze keuze maken laat zien dat het verlies van hun eigen leven, volledig een leven willen leiden zoals zij dit willen, enorm belangrijk is.
Levensgeluk?
Het verlangen om het leven dat je nog voor je hebt volledig jezelf te kunnen zijn en je eigen potentieel te kunnen leven is een verlangen wat steeds meer gedeeld wordt in deze tijd van autonomie. En of je nu 43 jaar getrouwd bent of 10 jaar, voor elk mens kan het verlangen voor een gelukkig leven belangrijker worden dan vasthouden aan een voornemen die je ooit bedacht. De invulling van een leven is in deze tijd belangrijker dan ooit. Waar vroeger je gewoon een beroep of huwelijk in ging omdat het ‘hoorde’, groeien kinderen nu op met de gedachte dat je alles uit het leven moet halen.
Het verlangen naar geluk is primair, de angst voor verlies van de verbinding wordt secundair op dat gegeven moment. We leren inmiddels hoe we kunnen omgaan met tegenslagen en verliezen. De media, het aanbod aan coaches en trainingen zijn enorm. We zien dit overal gebeuren, we lezen er voldoende over. Diep in ons overwinnen we de angst voor verlies wanneer het verlangen naar geluk en autonomie maar groot genoeg is. Het verlangen om, gebaseerd op overleving, het leven volledig en in geluk willen ervaren, zolang het nog mag duren.
Compassie dealers.
Als mediator voel ik mijn dankbare bijdrage om deze levensgebeurtenis met impact te begeleiden en als vergevingscoach help ik het verlies loslaten en dichter bij het verlangen te komen. De focus bij het wenselijk verlangen en in contact te zijn met hun eigen intuïtieve kern is de rode draad waar mensen steun bij zoeken. En dan komen ze bij mij. Of bij collega mediators en coaches. Met elkaar als professionals delen we het ideale beeld de wereld meer kompassie te brengen, ieder op een eigen wijze.
De mediator is een conflictbemiddelaar. Ervoor zorgen dat de begeleiding naar afscheid in harmonie kan gaan om het verlangen een goede fundering te geven voor een nieuw toekomstbeeld. Om de rust te krijgen waar iedereen naar verlangt. En waar de angst gezien wordt waar emoties verwarrend zijn. In mijn verlangen als mediator en vergevingscoach is ook het verlangen om een conflict voor te zijn. Mijn verlangen naar een liefdevolle wereld met vreedzame partners en ouders is groot. En dat maakt dat ik ook aan de voorkant aan het werk wil.
Preventieve mediation.
Dit is een nog onbekende dienstverlening die voor de jongere generaties steeds meer aangevraagd gaan worden. Bij preventieve mediation ben ik in gesprek met mensen die naast een affectieve, familiare of potentiële zakelijke relatie óók een juridische relatie willen aangaan. Een huwelijk, een overname van een familiebedrijf of een arbeidsrelatie. Alvorens de afspraken juridisch vast te leggen, kan je afvragen welke type relatie de partijen hebben en wat er wel en niet uitgesproken is. Of waar men zich wel of niet bewust is van de eigen behoefte en verlangens. In mediation bij scheiding blijken er namelijk heel vaak zaken zoals ouderschap, de gevolgen van een beperkte gemeenschap bij huwen en andere opgestelde afspraken onvoldoende besproken en beschreven zijn. De schade voor de relatie is in de loop van de jaren toegenomen waardoor het conflict meer kost om te herstellen, in geld en energie.
Je bent nooit alleen.
Voel je niet alleen wanneer je een relatie wil aangaan of gaat beëindigen. We leven in een samen-leving. Maak hier gebruik van. Je bent nooit alleen. Ga in gesprek met de mediator of een coach die bij je past. Kies de beste luisteraars die zonder oordeel bij jou aanwezig willen zijn. Praat erover en laat de vragen op je afkomen. We zijn er voor je!