Leonie Poth
01/27/2022

Thich Nhat Hanh, Liefde Zelf.

01/27/2022

De ceremonies ter ere voor het leven van Thich Nhat Hanh gaan nog wereldwijd door. Hij inspireerde óók mij jaren geleden. Ik zou hem in 2015 ontmoeten tijdens een retraite (‘Healing the world’) ware het niet dat hij getroffen was door een hersenbloeding en hij een lang herstel in Amerika nodig had. Zestig van zijn monniken (internationaal) hebben toen met veel aandacht en liefdevolle begeleiding de retraite geleid. Ik voelde me thuiskomen terwijl het me ook confronteerde met de snelheid waarin ik gewend was te gaan en de vertraging die van ons gevraagd werd door hun wakkere aanwezigheid. Niet zozeer hun bewegingen maar het schakelen van de ene bezigheid naar de andere. Wanneer ze aan het eten waren, kon dit zowel heel langzaam als drifig gebeuren en met veel gesmak. Het smakken zorgt ervoor dat er veel zuurstof in de mond komt waardoor de smaken goed te proeven zijn. Enig schroom bestaat er niet voor hen en hun oprechtheid voelde als een onvoorwaardelijk welkom. Alles wat zij deden, ook met hun de afwas doen, was mindfull en niet persé langzaam. De taak die gedaan moest worden binnen een bepaalde tijd kon desondanks mindfull gedaan worden.

Liefdevol Pad van het Hart

Dit is de naam die ik van de monniken gekregen heb bij de eindceremonie van de retraite. Je kon kiezen of je een belofte wilde afleggen voor jezelf. Ook al beoefen ik niet dagelijks een boeddhistisch wijze, het voelde voor mij juist om de vijf aandachtsoefeningen als intentie van mijn leven aan te nemen omdat ik ze eigenlijk al onbewust aan aangenomen had in mijn dagelijks leven. In een grote ceremonie, onder toezien van deelnemers die geen belofte deden en alle monniken, heb ik mijn belofte afgelegd. Ik vond het wel heel bijzonder om deze naam te ontvangen omdat het zo kloppend is. En ook leuk is de afkorting; LPH. Mijn roepnaam is Leonie Poth, Pot met een H.

Pijn = groei

De wandeling meditaties door de bossen met de monniken waren heerlijk en soms gingen mijn gedachten alle kanten op. Net zoals mijn retraite bij Sogyal Rinpoché in Lerab Ling (‘What meditation really is’ 2011) begaf ik mij dagenlang in afwisseling van drukte naar stilte, met name in mijn hoofd. Meestal kwam ik bij dag drie tot een dieptepunt, een confrontatie met mijzelf. En zoals Thay dit zo mooi verwoord in dit filmpje, https://youtu.be/t5Ka2RS0UC4 , betekend in het huidige moment zijn  niet dat we alleen maar vredig zouden moeten zijn. Je onvredige momenten zijn juist een kans om de pijn te helen door het huidige moment in volledigheid te aanvaarden en er niet van weg te lopen.

Afkicken van afleidingen

Relaties, en juist de onvredige momenten, zijn grote kansen om te helen van de pijn die je al jaren, bewust en onbewust bij je draagt. Door hier (in het NU) bij te blijven en niet de afleidingen te zoeken geef je de pijn een kans om geheeld te worden waardoor je zult groeien van gewond kind naar liefdevolle partner in je relatie. Afleidingen die veel in de praktijk voorkomen zijn; een huisdier aanschaffen, toch nog weer een kind verwekken, een huis verbouwen of verhuizen, een vakantie plannen of met regelmaat uitjes plannen, werk en allerlei verslavingen. In mijn werk als scheidingsbemiddelaar hoor ik met regelmaat de teleurstelling dat men geprobeerd heeft de relatie te redden door één van de bovenstaande afleidingen. En als systemisch coach bedenk ik me welke impact dit moet hebben op het kind wat (pas) geboren is met de verwachting dat zijn ouders dan zouden samenblijven (de keuze van die ouders gebeurt meestal onbewust). Maar dat is even een ander verhaal.

Van Mediator tot Zielswerker

In het Zielswerk werk ik met koppels (of singles) die de diepere lagen van hun (een) relatie willen doorgronden en verborgen wonden willen ontdekken die vragen om geheeld te worden. Zoals Thay zegt, biedt de liefdevolle aanwezigheid van een begeleider of een gelijkgestemde groep de veiligheid om aanwezig te kunnen zijn bij gewonde delen. Ik werk als relatiecoach al een aantal jaar met begeleidende gesprekken (zoals Houd Me Vast, Emotional Focussed Therapy en Vergevingswerk) en sinds dit jaar heb ik besloten om het zielswerk eraan toe te voegen (het terughalen van gewonde zielsdelen, ademwerk, reizen met truffels, innerlijk danswerk). Hiervoor heb ik zelf de laatste 10 jaar het nodig zelfontwikkelings-werk gedaan om te kunnen begrijpen, aan te voelen, compassie te hebben bij de mensen die bij mij voor begeleiding komen. En ook het werken met groepen heb ik als een belangrijke meerwaarde ondervonden. Diepe wonden hoor je niet alleen te helen. Het lukt ook niet omdat die wonden juist mét anderen zijn ontstaan.

Samen helen we de wonden

De lessen van Thich Nhat Hanh bieden een basis voor ieders leven. Ieder van ons herkent er zichzelf in, maar niet iedereen is eraan toe om zich aan dit diepe verlangen toe te geven. Elke helingsproces gaat in een eigen tempo, bewust of onbewust. Tijd heelt alle wonden en ineens kan het moment zich voordoen, bijvoorbeeld een lockdown die je de vertraging ‘opdringt. En vanuit die rust of onvrede ontstaat dan de bewuste keuze om je helingsproces een hand te helpen. Daarom ben je nu hier op mijn profiel beland (‘niets is toeval’). Ik verwelkom je als medemens en vanuit mijn eigen authentieke Zelf die zelf ook voortdurend in ontwikkeling is.

Dank je Thay, voor je geboorte, je dood, je levenswijsheden en liefdevolle her-innering.