Leonie Poth
01/02/2023

Prestatiedruk

01/02/2023

Prestatiedruk


Lukt het je om voor het komende jaar je voornemen ‘beter voor mezelf zorgen’ met vertrouwen neer te zetten?
Of twijfel je of je het waarmaakt?


Twijfel is een gedachtegang die we allemaal herkennen. En soms gaat dit samen met een prestatiedruk. Om bijvoorbeeld dat gestelde voornemen ook waar te maken.

Maar mijn prestatiedruk komt van heel ver. Nog vanuit mijn jeugd, via mijn ouders ben ik gaan geloven dat je moet presteren om te overleven. Voor mijn vader en moeder was presteren een werkelijke overleving door hun jeugdtrauma's.

Maar, ben ik het waard? 

Het gebeurt vaak onbewust en dan herken ik het pas wanneer ik leeg raak van hard werken om gezien, gehoord of gewaardeerd te worden. Ik moet me dan bewijzen dat ik goed genoeg ben, dat ik het waard ben, dat ik het aankan.

Herken je dat? Je merkt dat jij je eigen agenda niet begrenst? Wil je eigenlijk van je af bijten maar je bevriest? Durf je niet een nieuwe stap te maken omdat iets in jou zegt dat je niet goed genoeg bent?

Ja, ik moet bekennen dat ik nog steeds die onzekerheid en tweestrijd ook bij me draag. De vraag is of ik hiervan afkom... of wil. Want die onzekerheid is heel menselijk.

Mag ik als coach wel onzeker zijn dan?

Het innerlijke kind in mij voelt een bewijsdrang. En aangezien die al 52 jaar bij me is kan ik die niet zomaar uitsluiten, maar wel herkennen. De kleine Leonie heeft zich zo vaak alleen en niet goed genoeg gevoeld. Dat ‘ik ben niet goed genoeg’ is een kernovertuiging geworden. Gelukkig ben ik nu volwassen en kan ik het onderscheid maken.

Deze onzekerheid en gemis aan waarderingen vroeger, de angst van afwijzing is dus ook onderdeel van mij. Daarom zorg ik ervoor dat ik constant mijn best doe om met compassie naar mezelf te kijken en mijzelf de goedkeuring te geven. Ergens is er iets moois uitgekomen.

Misschien ken je Gabor Mathé al. Hij heeft mij in mijn werk behoorlijk geïnspireerd. Zijn onderzoeken over trauma, verslavingen, ADD en psychedelica sluiten precies aan bij mijn werk als systemisch coach, relatiecoach en begeleider in psychedelica. Het geeft me vertrouwen dat hij ook zijn kwetsbaarheid voelt en blijft werken aan zichzelf. Wil je meer begrijpen van deze onderstroom, leer dan van Gabor.


Gehecht of afhankelijk

Ik schrijf vaak blogs vanuit een verre behoefte om de erkenning te voelen en begrepen te worden. En dan ben ik benieuwd of ik wel waardering krijg. Ik ben er wel aan gehecht maar niet van afhankelijk. Daar zit een verschil in. Had ik deze diepgewortelde behoefte naar erkenning niet, dan was ik vast niet op het 'online presentatieblad' te vinden.

Maar wie niet op het podium verschijnt, zal ook niet gezien worden. Ga ik dus met zelfvertrouwen en liefdevol op het podium of staat angst mij te souffleren?

~~~

EEN OEFENING


Ik heb regelmatig voor mijzelf een systemische oefening gedaan. Om te voelen welk gevoel ik wil hebben op mijn liefdevolle podium. Om in mijn eigen stevigheid te komen. Want op je eigen plek heb je toegang tot al je vermogens, tot al jouw talenten en tot al je energie. Probeer het maar eens voor jezelf.


STAP 1

Leg 3 vellen A4 ergens voor jou op de grond. Dit zijn de plekken waar je informatie kunt ontvangen wat jou beweegt en wat je weerhoudt om bij je wenselijke houding te komen.

STAP 2

Ga op plek 1 staan. Hier sta je niet in je stevigheid en doe of voel je iets wat je eigenlijk niet wil voelen of doen. (Mijn voorbeeld: hier wil ik mezelf willen bewijzen -prestatiedrang)

Vraag jezelf af: Wat ben ik hier heel hard aan het doen. Of Wat doe ik hier wel maar het voelt hier niet fijn. 

Neem waar wat er binnen in jou ervaren wordt.

  • Wat voel je? Waar voel je dat?

  • Welke beweging neig je te maken?

  • Welke gedachten komen voorbij?

  • Welke sensaties voel je.

  • Welke emotie hoort hierbij?

STAP 3

Stap nu op plek 2. Hier projecteren anderen gemakkelijk hun behoefte en verlangens op jou. (Mijn voorbeeld: hier voel ik druk van anderen – ik moet presteren)

Vraag jezelf af:
Wie of wat ben ik in relatie tot anderen? Welke neiging heb ik hier.

Neem ook hier waar wat het met je doet van binnen. 

Welke verschillen ervaar je met plek 1? 

STAP 4 

Stap nu op plek 3. Hier ben je verbonden met je Bron, met de liefde, waar je heel en compleet bent. Wie jij in wezen bent en er altijd is ook al ben je niet

Neem ook hier waar wat het met je doet van binnen. 
Vergroot dit gevoel door je fysieke houding te verbeteren. Voel je hart en adem symbolisch door je hart.

STAP 5
Stap met het gevoel van heelheid mee terug naar plek 1.

Wat neem je hier nu waar en hoe is dit anders?


Welke gedachten komen er nu bij je op? Wat voelt er anders?

STAP 6
Neem nu dit nieuwe gevoel mee en sta op plek 2, de plek waar je afhankelijk bent van anderen.

Wat neem je hier nu waar en hoe is dit anders?

Vraag jezelf af of er nieuwe informatie bij je opkomt.

STAP 7
Stap nu naar een neutrale plek en kijk naar de 3 plaatsankers.

Mogelijk komen er woorden bij elke plek. Of zie jij een symbool verschijnen voor die plek. Teken of schrijf dit dan op het betreffende A4tje. Komt er geen woord of symbool is dat ook prima en kun je stap 7 overslaan.

STAP 8

Ga nog eens opnieuw op de plekken staan en maak contact met het woord of het symbool op het A4tje.

Voelt het goed? Laat het dan los en stap op de volgende.
Voelt het niet goed? Kijk en voel wat er nog nodig is of laat het voor nu los. Jouw onderbewuste verwerkt het op een eigen manier waar je op kunt vertrouwen.

Nu heb je op alle plekken ervaringen opgedaan. 3 Ervaringen die onderdeel zijn van hetzelfde verhaal.


(Voor het gemak heb ik deze oefening ook voor jou ingesproken in een MP3 bestandje)

~~~


Het eenzame gevoel en de angst van er niet bij horen heeft mij in beweging gezet waardoor ik ben gaan leren over mijzelf. Met een diep verlangen en nieuwsgierigheid hoe het voelt om geliefd te zijn en erbij te horen. Gelukkig heb ik hier al een actieve beleving bij inmiddels. Desondanks voel ik nog wel eens mijn onzekerheid gezien te worden en dat is ok.

Omdat ik nu ook de lichtzijde ken kan ik de schaduwzijde dragen. Ik ben niet verlicht, ik beweeg me telkens weer vanuit de schaduw naar het licht.


Leer voeling te krijgen met de stilte binnenin jezelf
en weet dat alles in dit leven een doel heeft.
~Elisabeth Kübler-Ross~