Leonie Poth
09/09/2022

EFT relatiecoaching en de relatietango

09/09/2022

Wat doet EFT-relatiecoaching voor jullie?

EFT-relatietherapie (Emotional Focused Therapy) kan super waardevol zijn voor koppels die nog niet helemaal uit elkaar gegroeid zijn en samen willen werken aan hun relatie. Hier zijn een paar redenen waarom het goed kan zijn om met een EFT-therapeut aan de slag te gaan:

Inzicht in emoties:

   EFT helpt koppels te begrijpen welke emotionele patronen de relatie kunnen verstoren. Zo weten jullie beter wat elkaars acties en reacties betekent en kunnen jullie conflicten beter aanpakken.

Veilige omgeving:

   Bij een therapeut kun je in een veilige, neutrale ruimte je gevoelens delen zonder bang te zijn voor kritiek. Dit maakt open en eerlijke communicatie mogelijk, wat super belangrijk is voor het herstellen van jullie band.

Sterkere emotionele band:

   EFT helpt de emotionele verbinding tussen partners te versterken. Samen met een therapeut leren jullie hoe je die band kunt heropbouwen en verdiepen, wat cruciaal is voor een liefdevolle en blijvende relatie.

Vroegtijdige hulp:

   Het is beter om relatieproblemen aan te pakken voordat ze te groot worden. Door vroeg met een deskundige te praten, kunnen jullie voorkomen dat de afstand tussen jullie te groot wordt en samen oplossingen vinden.

Persoonlijke aanpak:

   Elke relatie is anders, en een therapeut kan een aanpak op maat bieden die past bij jullie specifieke situatie. Dit maakt de therapie veel effectiever en relevanter voor jullie.

Beter communiceren:

   EFT helpt partners om beter te communiceren. Jullie leren hoe je je emoties op een goede manier kunt uiten en beter naar elkaar kunt luisteren, wat helpt bij het oplossen van conflicten en het begrijpen van elkaar.

Langdurige resultaten:

   Door in therapie te investeren, pakken jullie niet alleen de huidige problemen aan, maar leren jullie ook vaardigheden die helpen bij toekomstige uitdagingen. Dit zorgt voor blijvende verbeteringen in jullie relatie.


Werken met een EFT-therapeut kan jullie de tools, inzichten en steun geven die nodig zijn om de relatie te herstellen en te versterken. Zo kunnen jullie een diepere, liefdevolle en duurzame verbinding opbouwen.


Wat is de relatietango?

De relatietango is een concept binnen de Emotional Focused Therapy (EFT) dat de dynamiek en interacties tussen partners in een relatie beschrijft. Net zoals bij een dans, bewegen partners in een relatie in een bepaald patroon dat hun interacties en emoties beïnvloedt. Hier zijn de belangrijkste punten van de relatietango:

Patronen van interactie:

   In een relatie volgen partners vaak onbewust een bepaald patroon van gedrag en reacties. Deze patronen kunnen positief of negatief zijn en beïnvloeden hoe partners met elkaar omgaan.

Reacties en emoties:

   Net zoals dansers op elkaars bewegingen reageren, reageren partners in een relatie op elkaars emoties en gedrag. Dit kan leiden tot een cyclus van negatieve interacties, zoals ruzies of terugtrekking, als de emoties niet goed worden begrepen of verwerkt.

Onderliggende gevoelens:

   De relatietango gaat niet alleen over wat zichtbaar is in de interacties, maar ook over de onderliggende gevoelens en behoeften die partners hebben. Bijvoorbeeld, achter boosheid kan vaak angst of onzekerheid schuilen.

Herkennen en veranderen:

   Door de relatietango te herkennen en te begrijpen, kunnen partners de negatieve patronen doorbreken. Dit is waar EFT-therapie helpt: het leert koppels om hun dans te veranderen naar een meer positieve en ondersteunende interactie.

Samenwerken als een team:

   De relatietango benadrukt dat beide partners een rol spelen in de dynamiek van de relatie. Samen kunnen ze werken aan een betere communicatie en een diepere emotionele band, net zoals dansers die samenwerken om een mooie dans te creëren.


Door de relatietango te begrijpen, krijgen partners inzicht in hoe hun interacties elkaar beïnvloeden en hoe ze samen kunnen werken om hun relatie te verbeteren. Het is een krachtig hulpmiddel in EFT-therapie om koppels te helpen een meer harmonieuze en liefdevolle relatie te ontwikkelen.