Leonie Poth
05/09/2023

Co-ouderschap sessies

05/09/2023

"Hadden we dit maar eerder gedaan."

Dit krijg ik vaak terug bij de afronding van co-ouderschap sessies. Want het lukt de ouders dan om weer als volwassenen en gedeelde ouders contact met elkaar te maken met een neutrale derde aan tafel. 

Ja, ik zeg 'als volwassenen'. Want wanneer ouders in scheiding nog kampen met hevige emoties dan is dit een onderliggende emotie (verdriet, angst, woede, schaamte, schuld) die voortkomt uit de kinderjaren. Tijdens de sessies geef ik ouders terug wat er in de dynamiek tussen beiden gebeurt wanneer emoties de overhand nemen. 

Vanuit de methode Emotional Focussed Therapy (EFT) laat ik zien wat er ter plekke gebeurt wanneer de gesprekken over het ouderschap geblokkeerd raken. Deze belemmerende negatieve dynamiek kennen ze vaak al uit de relatie en wat mogelijk ook de breuk heeft veroorzaakt.

Het is ze tijdens de partnerschapsrelatie niet gelukt om samen naar de onderliggende dynamieken te kijken, maar als co-ouders kunnen zij de ouder-relatie gaan versterken met de verkregen inzichten tijdens de ouderschap sessies. Deze inzichten zijn niet alleen voor deze ouderschaps relatie belangrijk, een geëigende dynamiek doet zich vaak ook voor met andere relaties zoals met ouders, kinderen, beste vrienden, collega's en nieuwe partners. Het is een overlevingsmechanisme dat onbewust is ontstaan.

Werken aan de co-ouderschap relatie is een win-win voor iedereen.