Leonie Poth
01/01/2021

2021 het jaar van de twijfel.

01/01/2021

De koning vertelde het al in zijn kerstspeech, je mag twijfelen. Afgelopen jaar ging het over dé waarheid. Wie heeft de waarheid in pacht, wat zal de waarheid betekenen, wat is dé waarheid?

Is de gedachte waar?

De drang naar waarheid ontstaat vanuit angst. We willen zekerheden en controle over het leven, over en van anderen. We willen niet onzeker zijn. Onzekerheid is voor velen nog steeds een teken van zwakte. Ofwel je hebt dan te weinig kennis en wil je je standpunt kunnen onderbouwen om niet onwetend of dom overkomen, ofwel weet je niet hoe je om moet gaan met de verwachting die je hebt geleefd. Een verwachting die mogelijk door anderen is opgelegd maar je jezelf ook gesteld hebt. En wat denk je wat het westerse denken met de Wet Van Aantrekking ons heeft laten geloven dat wat je maar wenst, je ook alles krijgt. Allemaal vanuit het hoofd aangestuurd en erop willen vertrouwen dat je eigen interpretatie ook klopt. Het denken lijkt het hoogste goed te zijn wat een mens bezit. We onderscheiden ons ook van andere wezens dus dat moet wel belangrijk zijn. En hoe meer je weet, des te belangrijker, beter je bent. Het hebben van diploma’s of een titel waar een goed salaris aan vast hangt is het streven van velen geworden. Ben je een wetenschapper, dan heb je momenteel de hipste baan van de wereld, lijkt het.

Is het gevoel waar?

Maar niet alleen de koning zegt dat we voorbijgaan aan twijfel, vele anderen gaan over het web met Liefdevolle boodschappen over ‘waarheden’. Neal Donald Walsch schreef al in zijn boek ‘Een Ongewoon Gesprek Met God’ dat de twijfel een belangrijk hulpmiddel is om dichter bij je zielskern te komen. Om met twijfel te gaan ervaren hoe je vanuit je hart kunt gaan leven, hoe je gevoel je in de richting van de waarheid stuurt. De ultieme waarheid is namelijk Liefde. We zijn allemaal geboren om met Liefde te leven. We kunnen niet zonder Liefde. En toch leven we ongemerkt een versie van angst bij eenzelfde thema. We hebben geleerd, al eeuwenlang, dat angst de juiste raadgever is. Ook al is er iets in ons dat anderen die vanuit Liefde leven bewondert en een ‘ja’ tegen het leven in volheid zeggen. Het gevoel vanuit liefde is met een tinteling in het lijf voelbaar en zie je in het gezicht. Helaas hebben we op dat moment geen spiegel voor ons anders zouden we het gaan herkennen. Maar ook iets in ons vindt er iets van, dat het naïef is, niet te verklaren is of onvoldoende onderbouwd. Want wat moet je de omgeving dan uitleggen als je een gevoel volgt? Zou iedereen het gevoel als hoogste goed waarderen, dan zouden we het allemaal met elkaar eens zijn ook al denken we verschillend.

Wel of geen mondkapje?

Zo liep ik lange tijd met bezwaren over het mondkapje. De wetenschappers sleurden mij mee in hun verhaal van angst en de pleaser in mij wilde het voor anderen doen. Maar toen ik het opzette voelde ik mij slecht. Angst kwam op. Een gevoel van verstikking leek mij mee te nemen naar oude ervaringen die pijnlijk waren. Dit leven of een vorig leven, ik weet het niet. Het voelde niet goed. Vervolgens weet je dat je niet de enige bent omdat vele tegenstanders ook andere verhalen en ‘feiten’ op tafel legden. Ik voelde me boos en niet erkend. Ik ben, voor mezelf, tegen een mondkapje en ik bereide me voor om met een goede onderbouwing naar de winkels te gaan. Maar ik merkte dat ik me nog slechter ging voelen. Spanning in mijn lijf, me afzonderen en alles ging over in angst. De angst van de confrontatie. Het past niet bij me, de confrontatie. Als bemiddelaar in mijn beroepsleven heb ik ook voor mijzelf een middenweg gevonden over het mondkapje. Ik heb de twijfel laten bestaan en laat het me niet dwingen naar een resultaat zonder twijfel te verlangen. Ik voel wat bij me past. Ik draag een mondkapje. Zo los dat het bijna afzakt of onder mijn neus zodat ik voldoende zuurstof krijg. En ik draag het ontspannen omdat de pleaser in mij het nodig heeft. De rebel en kunstenaar in mij zorgen ervoor dat de pleaser ondersteund wordt. De spanning en angst is weg en ik kan Liefdevol met glimlach ogen door de winkel lopen. En een liefdevolle blik is helend voor iedereen.

Kundig worden in twijfelen

Voor mij mag 2021 het jaar van de Twijfel worden. Waarin we allemaal ons blijven afvragen of een keuze, een gedrag of een gevoel onze eigen waarheid presenteert. Waarin we zelfs het gevoel in twijfel trekken en zodoende misschien wel ontdekken of dit gevoel ontstaat vanuit een wenselijk verlangen, een behoefte, een angst of vanuit de Liefde. Laten we twijfelen over wie we zelf zijn en we het juiste kiezen zodat we in gesprek gaan met elkaar. Waar elke mening ertoe doet omdat de twijfel niet alles zomaar als zoete koek aanneemt. Laten we twijfel de trend maken. Laten we de twijfelwetenschapper of de twijfelcoach worden, om kundig te willen zijn in twijfelen.

Geachte Twijfel,..

Twijfel is voor mij de stuurman in het leven. Twijfel is gestegen in mijn achting. Het zorgt ervoor dat ik nieuwsgierig blijf en met een open mind blijf analyseren, filosoferen. Eigenlijk is de wetenschap al gebaseerd op twijfel, anders zou de wetenschap op houden te bestaan. Maar wetenschap heeft voor velen een status gekregen in plaats van functioneel te zijn. Twijfel zorgt ervoor dat we kundig worden in vragen stellen. Door vragen en doorvragen leren we pas echt iemand kennen en nemen we onze gedachten over én voor de ander niet als waarheid aan. Met twijfel is er echte contact en verbinding.

Ik wens daarom iedereen in 2021 een twijfel-achtig jaar waarin we niet alleen de angst maar vooral de Liefde blijven raadplegen. Om met elkaar onvoorwaardelijke Liefde te oefenen.