Mandala Ademcirkels Twente - elke 1e vrijdag

Een aanrader voor 'krachtige' vrouwen, die moeite hebben met zelfzorg.


  • Ben jij altijd maar voor anderen aan het zorgen? 
  • Ben jij zelfs zo goed hierin maar weet je niet meer hoe je in balans blijft?
  • Voel je dat iets je tegenhoudt om verder te kunnen gaan?
  • Heb je het idee dat je meer taken op je neemt dan bij je passen?
  • Merk je dat leeg raakt, tegen een burn-out aanloopt of zelfs fysieke klachten krijgt?

Dan wil je lijf iets vertellen. 

Het lijf communiceert met je, juist wanneer je adem stokt, woorden niet gevonden worden en in het hoofd blijven dwalen. Er vindt geen uitweg plaats dus je lijf is een opslagplaats van onverwerkte emoties en ervaringen geworden.

(Mantel)zorgers zijn altijd met anderen bezig. 

Maar zelfzorg regelen is lastig. Tijd is vaak het excuus maar het 'hoe' is ook niet voor iedereen helder.

Een ademcirkel is een vorm van zelfzorg. 

Je neemt tijd om je lichaam te laten ontladen, om emoties te laten stromen, om inzichten te krijgen die op dat moment nodig zijn, met het verlangen om zelfcompassie te vinden. Je verbind je weer met je eigen gevoelens en verlangens. 

Ademwerk doe je in eerste instantie voor jezelf.

Het zorgt ervoor dat je levenslessen van binnenuit integreert. Je hoofd maakt vaak overuren om alle zorg te dragen. Soms 'bedenken' we manieren om zelfzorg toe te passen of begrijpen we een spiritueel pad. Terwijl het belichamen achterwege blijft waardoor een 'spiritual bypass' ontstaat. Maar levensenergie wil zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel blijven stromen. Hierdoor kunnen ervaringen die we in het leven opdoen goed worden verwerkt. Het lichaam blijft dan opgeladen en raakt daardoor niet geblokkeerd. Een voorbeeld hiervan is een emotie die we niet kunnen laten stromen, bijvoorbeeld door verdriet. Deze kan dan vast gaan zitten rondom het hart of lasten die we dragen die vast gaan zitten in de schouders of de rug.

Stel, je bent een gesmeerde machine in het zorgen voor anderen. 

Je voelt dat je lontje korter wordt omdat je geleerd hebt jezelf weg te cijferen. Je weet bijvoorbeeld nog wel dat je boos of verdrietig was maar als daar geen ruimte aan wordt gegeven dan wordt deze spanning als een blokkade in het lichaam opgeslagen zodat deze spanning niet meer wordt ervaren en gevoeld. Het wordt dan in het onderbewuste van het lichaam vastgezet en bewaard. Na verloop van tijd weet niet meer dat er gevoelens of emoties zijn en ook niet meer waardoor deze zijn ontstaan. Een burn-out kan een vervolg zijn.

Anderen transformeren mee.

Wanneer deze vorm van zelfzorg in een groep doet, is het vaak makkelijker om zelf ook geluid en beweging te gaan maken - anderen doen het namelijk ook. Alles is hierin voeding, het kan namelijk ook dingen triggeren. Maar dat helpt je dan juist om bij een stukje pijn te komen waarvan je misschien niet eens wist dat het er zat. In je eigen dagelijkse omgeving zul je gaan merken dat het invloed krijgt op je omgeving. Want jij gaat jouw getransformeerde zelfzorg speiegel bij anderen. Indirect voelen zijn toestemming om dit ook Zelfzeorg te mogen toepassen.

Wat is ademwerk precies?

Tijdens ademwerk gebruik je een speciale ademhalingstechniek: ook wel ‘het verbonden ademen’ genoemd. Een eenvoudige ademhalingsmethode die jou vrijwel direct in een natuurlijke en diepe ademhaling brengt. Een diepe ontspannen buikademhaling, waarbij je door je mond ademt zonder een pauze in te lassen tussen de in- en de uitademing. 

Tijdens de ademsessie adem je dieper en sneller dan normaal. Dit zorgt ervoor dat er minder CO2 in je bloed aanwezig is. Tegelijkertijd verhoogt ook de pH-waarde van je bloed. 

In deze BLOG vind je wat je lichamelijk kan verwachten en zelf kunt doen tijdens het ademen.

Emotionele blokkades bevrijden

Tijdens een ademsessie kun je verschillende emoties zoals verdriet, boosheid, blijdschap voelen. Soms komen er oergevoelens en -geluiden naar boven, bijvoorbeeld honger- en lustgevoelens. Het ademen activeert fysieke blokkades sensaties welke ervaren worden met krampen, tintelingen, of een verdoofd gevoel. Het wordt meestal in de handen, kuiten en lippen ervaren, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan. Soms kan je dit ervaren als een bepaalde emotie, fysieke spanning of een onbehagelijk gevoel. Als je jezelf toestaat om het te accepteren en los te laten, kun je de blokkades in je lichaam verminderen. 

Chaotisch ademen

Volgens Stanislav Grof (grondlegger van holotropic breathwork en mijn voorkeur) creëert de verbonden snellere ademhaling een biochemisch proces in het lichaam dat het ontstaan van oude emotionele en fysieke spanningen mogelijk maakt. Deze kunnen bijvoorbeeld samenhangen met onopgeloste psychologische en fysieke trauma’s. De verkrampingen die tijdens een ademsessie naar boven komen, representeren onbewust materiaal met een sterke emotionele lading. Deze kunnen (tijdens de ademsessie) losgelaten en verwerkt worden.

Belangrijk om te weten is dat je altijd zelf controle kunt houden en zelf je verdiepingsproces in handen hebt. De begeleidende muziek helpt je om de ademhaling te volgen en te sturen, maar jij maakt keuze in welke mate. Wil je heling ervaren, dan is overgave de juiste keuze.

Thema's

Elke cirkel heeft een thema die met zelfzorg te maken heeft. Over liefdesverdriet, rouw, familiedynamieken, innerlijk kind, prestatiedruk enzovoorts. Geïnspireerd door de energie die er dan is of wat zich ter plekke voordoet. Het ademen in een groep laat je ook inzien dat je niet de enige bent die tegen dingen aanloopt. Dat het normaal is, en dat je er niet alleen voor staat. 

We komen als vreemden binnen, oordelen mogen er zijn, en we nemen afscheid alsof elkaar al jarenlang kennen.

Ervaren begeleiding

Ik ben breed opgeleid als coach (relatietherapie- systemisch coach - vergevingscoach) en veel persoonlijke bewustwording trajecten doorlopen. Onder anderen heb ik aan diverse ademcirkels en retraites deelgenomen én begeleid over de laatste 10 jaar. Ademwerk begeleiden heeft een goede intuïtieve afstemming en zelfreflectie nodig. Inmiddels heb ik geleerd hoe ik zelfzorg in balans houd en hoe ik mijn lijf kan raadplegen. Want mijn denken is snel en veel. Mijn zorg voor anderen is ook snel aanwezig, zoals vele mantelzorgers dit herkennen. 

Sinds eind 2022 ben ik zelf mantelzorger voor mijn ouders geworden en voor mijn partner met Parkinson. Met een systemische blik herkende ik mijn behoefte aan het zorgen voor anderen als een onvervulde behoefte uit mijn kinderjaren. Gaandeweg raakte ik leeg omdat ik steeds beter mijn best ging doen om alsnog een erkenning te krijgen waar ik een leven lang op hoopte. Weten wanneer zorg vanuit eigen hechtingsbehoefte komt of zorg vanuit onvoorwaardelijkheid, maakt ook verschil in de juiste begeleiding. 

Want in het ademen ben JIJ belangrijk. 

Jij kan geraakt zijn en al jouw behoeftes willen vervuld worden. Behoeftes die nooit gezien zijn. Maar soms wil ook een begrenzing gevoeld worden en ook die heb je als begeleider goed aan te voelen. Een 'nee' kan juist heel veilig voelen voor de ene terwijl het bij de ander een dikkere 'ja' oproept. Een 'ja' die al lang niet uitgesproken is misschien.

Er is voldoende 1 op 1 begeleiding aanwezig en afhankelijk van de grootte van de groep zal er opgeleide assistentie aanwezig zijn

Waarom voor alleen vrouwen?

Veel vrouwen zijn beregoed in het zorgen voor anderen. Maar in mijn praktijk en uit eigen ervaring 'iets te goed'. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waar dit vandaan kwam generaties lang. De geschiendenis van vrouwen is wel bekend. Binnen vrouwencirkels ontstaat er een versterking van de yin energie en kunnen vrouwen zich beter met zichzelf verbinden in veel gevallen. In de vrouwencirkel weten deelneemsters al meer contact met hun lijf en emoties te ervaren, met een ademcirkel worden diepere lagen geheeld.

Er zijn wel contra-indicaties waardoor je niet kunt deelnemen:

Breathwork is veilig. Jouw lichaam is intelligent en weet precies wat je nodig hebt. Daarnaast ben jij in control omdat jij de wijze waarop je ademt kunt bepalen. Daarom kan elk gezond persoon meedoen met een ademwerk workshop en de voordelen ervaren. 

Toch is er alertheid geboden bij onderstaande. Raadpleeg daarom eerst je behandelaar of deskundige;

    Je bent zwanger

    Je bent onder medische behandeling.

    Je hebt aandoeningen als; glaucoom, hartklachten of hersenbloeding

    Je wordt behandeld voor psychische klachten, bijvoorbeeld: depressie, schizofrenie, psychose en/of epilepsie

    Je bent verslaafd aan psychoactieve middelen, zowel soft- als harddrugs.


*Waar komt de naam Mandala vandaan? 

De Mandala is een oersymbool dat geen begin en geen einde kent. De mooie tekeningen en patronen vormen een belangrijk element bij het uitvoeren van tradities, meditaties en rituelen in onder andere het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Maar ook in het Sjamanisme heeft het medicijnwiel een mandala principe.

Mandala’s worden volgens een bepaald systeem opgebouwd. De basis (buitenrand) is rond, ook wel de ‘circle of life’ genoemd.

De binnenkant van de cirkel biedt een veilige beschermende ruimte waarin je rust en vrede kunt vinden met jezelf, waardoor allerlei innerlijke processen op gang kunnen komen.

De kern in het midden staat symbool voor de verenigde oerkracht. Daar waar alles met elkaar in verbinding staat.


VOORAF AANMELDEN

  


BIJDRAGE:  €45

WAT ME TE NEMEN? Trek gemakkelijke losse kleding aan (voorkeur bh- beugelvrij). Neem een slaapmasker/ sjaaltje mee. Eigen kussensloop.

WANNEER?  Elke eerste vrijdag van de maand --> in 2024:  1 november/ 6 december

TIJD: inloop 19:00 uur. Aanvang 19:15 tot ongeveer 22:00 uur.

WAAR?  

Yogacentrum De Bron is makkelijk te bereiken met de bus, fiets en auto.
Het centrale station ligt op 5 minuten loopafstand. Loop aan de achterkant uit het station en sla direct links af bij de fietsenstalling. Volg de weg over de viaduct, loop verder naast Menzis en loop de trap af rechts.
Door de parkeerterrein bereik je de achterkant van het gebouw. Loop de poort binnen en via de binnentuin naar de glazen deur.

Vrij parkeren is achter het gebouw en je fiets staat ook veilig achter de hek.


Adres: Hengelosestraat 99, 7514 AE Enschede