Goed uit elkaar of bemiddeling voor herstel

Scheidingsbemiddeling

Bij een scheiding komen naast emoties ook heel veel praktische zaken kijkGaan jullie tóch uit elkaar en willen jullie dit op de beste manier met elkaar afronden?

Mediation bij een (echt)scheiding helpt jullie door deze ingewikkelde periode te navigeren. Daarbij zorg ik ervoor dat jullie belangen niet uit het oog worden verloren.

In deze vorm van mediation maken jullie bijvoorbeeld samen afspraken over de verdeling van de zorgtaken van de kinderen. Ook wordt er een echtscheidingsconvenant opgesteld, met afspraken over alimentatie, de woning, de verdeling van de inboedel, het vermogen en jullie pensioen.

Ik ondersteun jullie ook na de gemaakte afspraken bij de afhandeling bij de rechtbank tot aan inschrijving echtscheiding bij de gemeente.

Kinderen en ouderschap

Soms is het in het belang van beiden simpelweg beter om uit elkaar te gaan. Maar het belang van de kinderen mag dan niet vergeten worden. Bij het opstellen van een ouderschapsplan, zie ik mezelf daarom ook indirect als hun opdrachtnemer.

Elk kind is uniek en heeft een eigen stem. Voor onze kinderen denken kan een grote valkuil zijn. Daarom kan het helpend zijn dat een neutrale vertegenwoordiger van die kinderstem suggesties doet. En daarbij is het ook helpend wanneer er begrip is voor het verlies van een voorgenomen ouderrol, wat ook erg verwarrend is in dit proces. Je partnerrol is in scheiding, je ouderrol niet. Deze transformeert naar een nieuwe fase.

Van samenwoners naar co-ouderschap; ook hiervoor kun je rechtsbijstand krijgen.

De gezamenlijke woning regelen

Een eigen plek willen hebben in een onzeker fase is voor iedereen belangrijk. Duidelijke afspraken over de woning zijn daarom heel belangrijk. Zelfs als dit tijdelijke afspraken zijn. Van belang is wel dat de afspraken goed uitvoerbaar zijn en waarbij de meest haalbare rust voor ogen wordt gehouden.

Na een eerste gesprek krijgen jullie al snel een duidelijk beeld wat de mogelijkheden zijn en welke stappen er genomen kunnen worden. Gesprekken met woning adviseurs kunnen al snel plaatsvinden wanneer jullie wensen kenbaar zijn gemaakt. Naast het praktische plan zal ook worden gekeken naar de financiële haalbaarheid.

Financiën en onderhoud

“Kan ik wel rondkomen straks?” Een terechte gedachte die nog meer onzekerheid brengt. Met elkaar brengen we de cijfers en feiten op tafel. Meestal komen de angsten voort uit ‘verhalen’ die zich in het hoofd afspelen dus we zorgen eerst voor overzicht. Vaak blijken de financiële zorgen niet reëel omdat men niet precies weet waar men recht op heeft of men te veel met anderen vergelijkt. Heel begrijpelijk, want er komt al genoeg op jullie af.

Juridisch scheiden

Ben je getrouwd of heb je minderjarige kinderen binnen een geregistreerd partnerschap?

Dan ben je verplicht om de scheiding via de rechter te laten gebeuren. Na de mediation sessies, het tekenen van jullie  convenant en ouderschapsplan, schakelen we een samenwerkende advocate in die jullie scheiding gaat indienen. Jullie hoeven niet zelf naar de rechtbank en alles wordt voor jullie geregeld tot aan de inschrijving bij julllie gemeente. Samen met de advocaat begeleiden we jullie zorgeloos naar de meest optimale scheiding. Ik zeg optimaal omdat ook wij geen wonderen kunnen verrichten. Jullie zelf zijn de basis voor het eindresultaat.

Vrijblijvende kennismaking?

Een klik met de mediator is belangrijk.. Bel daarom gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Mediation voor relatieherstel

Maar goed, dan heb je de praktische en juridische zaken goed geregeld en toch blijft er een knagend gevoel over de relatie met de ander of misschien wel over jezelf. Dit werkt mogelijk door in jullie verstandhouding als ouders of belemmert het je in het aangaan van een nieuwe relatie.

Dit is een soort relatiebemiddeling. Maar niet om de oude relatie te herstellen maar de nieuwe te verbeteren. 

Scheiden is niet alleen maar het maken van afspraken maar ook ruimte geven aan het rouwprocesIk heb geen glazen bol maar vanuit mijn ervaring als (relatie)coach kan ik jullie wel inzicht geven hoe je voorbereid kan zijn op een betere toekomst samen óf met jezelf.  

Deze vorm van bemiddeling is ook aan te bevelen voor wie kennis gaat maken met co-ouderschap. Oftewel, jullie relatie als collega ouders.

Sta je open om tijdens de bemiddeling óók naar de onderstroom van jullie verstandhouding en communicatie te kijken dan coach ik jullie hierbij. Met name een vastlopend proces in de gezamenlijke besluitvorming kan hierin weer vooruitgang bieden.

Individuele begeleiding

Hebben jullie al een mediator of advocaat bij de scheiding en zoek je extra begeleiding of advies in jouw eigen proces? 

Vaak lopen mensen in scheiding vast in hun emoties of zijn er veel twijfels. Persoonlijke begeleiding, met verstand van het rouwproces, emotieverwerking en praktische zaken rondom scheiden, is vaak heel wenselijk. Je wilt geen spijt krijgen van beslissingen en tegelijkertijd kans bieden aan een gezonde relatie of uitkomst met je ex-partner.


Neem contact op voor een persoonlijk gesprek ter kennismaking.

Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.

Familiemediation

Geen enkele reorganisatie is zo ingewikkeld als die van een familie na een ruzie, scheiding of sterfgeval.

Er is een verbondenheid tussen de partijen die de wens voor een oplossing groot maakt, maar de weg daarnaartoe juist ook kan bemoeilijken.

Bij familiemediation lossen we een specifiek, afgebakend conflict of familieruzie op. Onenigheid over een nalatenschap, of een familieruzie die doorlopend de communicatie en daarmee band tussen familieleden verstoort: het kan van alles zijn. Maar de oplossing begint met luisteren.

Als familiemediator ga ik met de leden van de familie om tafel en inventariseer ik de wensen, problemen en gevoelens. Samen kan er een oplossing worden gevonden. Dat is niet makkelijk, maar zeker wel mogelijk. Luisteren en je gehoord voelen staan daarbij voorop.

De belangen van alle partijen komen aan bod, en de oplossing wordt gewoonlijk door alle partijen gedragen.


         "Familie is als de takken aan de boom; ze gaan alle kanten uit maar delen dezelfde wortels."


Kies ik voor conflict of compassie?

Praktische informatie en tarieven

Leonie Poth is geristreerd als MfN familie mediator; gespecialiseerd in familie, relaties en echtscheiding.

Leonie Poth is aangesloten als Hight Trust mediator voor de Raad van Rechtsbijstand.

Gratis scheiden? vraag naar de voorwaarden.
Video Thumbnail
1:11