WORKSHOP: De noodrem

Had ik maar eerder geweten waar mijn noodrem zat toen we ontspoorden.

Maar hoe weet je dat je überhaupt een noodrem hebt of wanneer je deze nodig hebt? Ik was zo gewend om de oplossing buiten mijzelf te zoeken. Dat een ander de situatie zou moeten veranderen of dat de ander de schuld had. Ik wist zeker dat ik vanuit de beste bedoelingen handelde en het aan de ander moest liggen. Ik was immers zo zorgzaam en ondersteunend vond ik van mezelf.

Machteloos

Er was een tijd, een periode in mijn zoveelste relatie, dat ik me zo machteloos voelde en waarin er zoveel veel strijd was waardoor ik geen manier meer wist hoe het tij te keren. We waren in een dalende spiraal gekomen. Toen ik de bodem voelde kon ik alleen nog maar concluderen dat, wilde ik eruit komen, ik controle zou moeten nemen. Ik nam de daderrol op me. Het zou aan mij liggen. Ik was het probleem, werd mijn nieuwe overtuiging. Op die manier hoopte ik de onrust van mijn vriend weg te nemen. Maar het sloeg de andere kant op. Ik voelde me verantwoordelijk voor de hele situatie. Van de enorme angst en verdriet voelde ik nu ook het enorme schuldgevoel en schaamte over mijzelf. Het was een zooitje in mij, niet meer wetende wie ik nog was. We gingen met veel gedoe uit elkaar. Een paar jaar later kwam ik tot de zoektocht naar vergeving en is mijn leven veranderd.

Wat is echt?

Als ik de film terugdraai dan zie ik hoe een noodrem geholpen zou kunnen hebben en ik er gewoon bij had gekund als ik het geweten had. Ik zie dagelijks de worsteling van machteloosheid bij het bemiddelen van scheidingen. Hoe ieder voor zich een eigen verhaal over zichzelf en de situatie heeft. Waar iedereen lijdt aan het verlies van verbondenheid, de angst voor afwijzing. Maar welk verhaal is echt? Welke strijd wordt er nu werkelijk gevoerd?

Verborgen pijn aan de macht

Onze ruzies liepen op doordat we elkaar raakten in een oude pijn die we vanuit de jeugd hadden opgelopen. De verborgen pijn welke met onze eerste hechte banden, onze ouders, te maken heeft. Hierop maken we een eigen verhaal en ontstaat er een emotionele en fysieke reactie. Ik begon vanuit de verborgen pijn te vechten of bevroor en was niet meer in contact met mezelf of de ander. Dankzij diepe inzichten over het verhaal dat door mijn hoofd bleef gaan, met de daarbij behorende gevoelens, herken ik nu sneller mijn patroon van gedachten en gedrag die hieruit ontstaan. Ik begon vanuit de verborgen pijn te vechten of bevroor en was niet meer in contact met mezelf of de ander.

Angst voor afwijzing

Een grote oorzaak dat mensen zichzelf en de ander verliezen in het contact is dat er een diepe pijn van afwijzing geraakt wordt. We hebben gedurende het leven vaak niet door dat we hierop een patroon gebouwd hebben die ons van de pijn weghoudt. Vaak is het een patroon die we van onze ouders ergens wel herkennen. Ontkennen dat we bang zijn voor afwijzing kan ook een patroon vormen. “Nee hoor, ik ben van niemand afhankelijk”. “Ik heb een geweldige jeugd gehad, mijn ouders lieten mij volkomen vrij.”

Ook ikzelf wist wel degelijk dat er een pijn zat, ik was niet voor niets zo onzeker. Hoe precies wist ik niet. Ik was altijd al op zoek naar bewustwording en zocht coaches of therapeuten op. Maar blijkbaar was de pijn zo hardnekkig dat ik de bodem wel eerst moest voelen om te leren stilstaan en te vertragen.

Authenticiteit

De terugkeer naar authenticiteit. Dat is wat iedereen toch wil, gewoon zichzelf zijn? Jezelf afvragen; wie ben ik, wat is echt en wat is liefde? Vragen die je helpen authentiek te zijn. Om authentiek te kunnen zijn is het belangrijk om te weten wanneer je niet authentiek bent en daar kan de noodrem bij helpen. De pauze knop weten in te drukken. Niet bij de ander, maar bij jezelf. En om die noodrem, die pauzeknop, te kunnen vinden zijn er vele wegen die bewandeld kunnen worden maar die keuze begint met je verlangen naar authenticiteit. Weten welke identiteit je hebt aangenomen. De keuze maken om een coach te vinden die jou helpt jouw noodrem te vinden. Dan had het de relatie niet gered maar had ik de relatie liefdevol naar hem en mijzelf kunnen verlaten.


Wil jij ook weten hoe jouw patroon werkt en waar je noodrem is?

Kijk dan op mijn Facebook Pagina “Blijven of Scheiden” en meld je aan via het contactformulier.

close

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, blogs en ander nieuws.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *